Biografie
Wie is Peter Lievens?
Fysicus, onderwijshervormer en academisch leider. Van CERN tot KU Leuven: Peter Lievens bouwt al decennia aan interdisciplinair onderzoek, inclusief onderwijs en een toekomstgerichte universiteit.
Vroege jaren & opleiding
Geboren in 1963, met intussen grijzer geworden haren maar onverminderde idealen en werklust. Ik volgde Latijn-Wiskunde aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol en behaalde in 1985 mijn diploma fysica aan de KU Leuven. Al vroeg voelde ik me aangetrokken tot fundamenteel onderzoek, van kernfysica en kwantumsystemen tot chemie, met toepassingen in maatschappelijk relevante domeinen zoals katalyse en milieuvraagstukken.

Onderzoek & internationale ervaring
Mijn doctoraat deed ik aan het Instituut voor Kern- en Stralingsfysica, waarna ik als postdoctoraal onderzoeker naar de Europese organisatie voor kern- en deeltjesfysica-onderzoek, CERN, in Genève trok. Daar ging een nieuwe wereld voor me open: samenwerken met internationale partners verruimde al snel mijn perspectief, zowel wetenschappelijk als persoonlijk.
Na mijn CERN-fellowship keerde ik terug naar Leuven als postdoc van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Mijn onderzoek kreeg een nieuwe wending op het raakvlak van kern-, atomaire en vaste-stoffysica, met laserspectroscopie als sleuteltechniek.

Kwantumfysica en nanowetenschap, die de overgang van individuele atomaire eigenschappen naar collectieve materiaaleigenschappen bestuderen, blijven me boeien. Onze clusterlabo's, waar ik geniet van interacties met doctorandi, postdocs en collega-professoren, zijn voor mij nog steeds de mooiste plek van de universiteit.
Onderwijs & vernieuwing
In 2001 werd ik benoemd als onderzoeksprofessor (BOF-ZAP) aan het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde. Dat bood ruimte om mijn onderzoeksgroep uit te bouwen en tegelijk mijn passie voor onderwijs en onderwijsvernieuwing te verdiepen. Toponderwijs verstrekken op basis van toponderzoek is een kerntaak van een universiteit. Bij KU Leuven doen we dat met bevlogenheid, iets waar ik bijzonder trots op ben.
Ik heb lesgegeven in uiteenlopende contexten, van grote bachelorgroepen tot gespecialiseerde masteropleidingen. Die diversiteit en interactie met verschillende studentengroepen waren steeds een bron van inspiratie.

Leiderschap & beleid
Al vroeg nam ik beleidsverantwoordelijkheden op. Zo stelde ik het zelfevaluatierapport op voor de opleiding fysica tijdens een cruciale transitiefase. In 2008 werd ik vicedecaan onderwijs van de Faculteit Wetenschappen; van 2009 tot 2017 was ik decaan. Die periode stond in het teken van onderwijsinnovatie: samen met vele betrokken collega’s en studenten heb ik me via meerdere projecten ingezet om het onderwijs in de bacheloropleidingen actiever en effectiever te maken, geïnspireerd door didactisch onderzoek.

Sinds 2017 ben ik vicerector, bevoegd voor Internationaal Beleid, LERU en Alumnibeleid. In 2021 kwam daar Interculturaliteit bij, waardoor ook diversiteitsbeleid prominent op mijn radar kwam. Samenwerken aan een eigentijdse leeromgeving, een internationaal georiënteerde universiteit, een inclusieve werkplek en een betrokken alumnigemeenschap, blijft me motiveren. Ik ben trots op de talloze nieuwe samenwerkings- en uitwisselingsovereenkomsten die we sloten met prominente buitenlandse universiteiten. Dit opent zoveel mogelijkheden voor studenten en collega’s.
Persoonlijk
Naast de fysica speelde basketbal jarenlang een grote rol in mijn leven. Mijn 205 cm waren daarbij geen nadeel. Teamsport en ervaringen in de universitaire basketploeg hebben me als mens gevormd: samen winnen en verliezen, elkaar ondersteunen. En als moni en kampverantwoordelijke bij Jeugd & Gezondheid (nu Kazou) ervaarde ik hoe waardevol en veelzijdig engagement kan zijn.
In 1988 trouwde ik met Min. We hebben een dochter, Shana, en wij waren ook jarenlang pleegouders van kinderen die nu zelf ouders zijn. Mijn favoriete ontspanning? Koken voor (pleeg)(klein)kinderen met groenten uit eigen tuin. En als er wat meer tijd is: wandelen en fietsen in de Kempen.

Basketbal, gezin, fysica, nano-onderzoek, onderwijsvernieuwing, internationaal beleid… Al die ervaringen neem ik mee in het volgende hoofdstuk. Met enthousiasme en toewijding stel ik me kandidaat als rector van KU Leuven: voor een inclusieve, toekomstgerichte en internationaal verankerde universiteit.